sâmbătă, 26 martie 2011

Libia...cat va continua brutalitatea?

"Ei spun că noi toţi suntem libieni şi că suntem un singur popor", a strigat femeia, care a spus că se numeşte Eman al-Obeidy. "Dar uitaţi-vă ce mi-au făcut oamenii lui Gaddafi". Avea o vânătaie pe faţă, o cicatrice mare pe coapsă, câteva zgârieturi adânci pe gambă şi semne care păreau să arate că a avut mâinile şi picioarele legate, scrie corespondentul New York Times.

Femeia susţine că a fost violată de 15 bărbaţi. "Am fost legată, au defecat şi au urinat pe mine. M-au violat", a povestit ea. Eman al-Obeidy a venit să ceară ajutor pentru alte prietene de-ale ei care s-ar afla încă în mâinile oamenilor lui Gaddafi. "De îndată ce o să ies de aici, mă vor duce la închisoare", a adăugat ea, părând să fie conştientă de riscurile pe care şi le-a asumat.

Femeia era îmbrăcată cu o rochie neagră, avea văl şi purta papuci. A intrat brusc în hotelul Rixos şi a cerut să stea de vorbă cu jurnaliştii de la New York Times şi Reuters, plângându-se că "afară" nu există acoperire media.

Pentru membrii presei internaţionale care stau la hotelul Rixos ca "oaspeţi" ai colonelului Gaddafi - de unde nu au voie să iasă decât pentru deplasările oficiale - episodul a fost o dovadă a brutalităţii regimului libian şi a prezenţei forţelor sale de securitate inclusiv în rândul personalului hotelului, scrie New York Times. Oameni care purtau uniforma hotelului şi care cu doar câteva ore înainte serveau cafea şi curăţau farfurii au înşfăcat cuţite de pe masă şi s-au repezit să o împiedice fizic pe femeie să mai vorbească, iar pe jurnalişti să se apropie de ea.

Obeidy a apucat să spună că este originară din Benghazi, fieful rebelilor, şi că a fost oprită de miliţia lui Gaddafi la periferia oraşului. A fost captivă două zile, dar a reuşit să scape. "M-au înjurat şi m-au filmat. Am fost legată", i-a spus ea lui Michael Georgy, ziarist Reuters, singurul care a putut vorbi cu ea mai pe îndelete. Cuvintele ei au putut fi prinse de câteva camere de televiziune.

Episodul a dat naştere unei adevărate încăierări în timp ce jurnaliştii încercau să o intervieveze, fotografieze şi să o protejeze. Câţiva jurnalişti au fost loviţi şi dărâmaţi la podea. O cameră TV a CNN a fost distrusă, iar forţele de securitate au confiscat reportofonul pe care un reporter de la Financial Times îl folosise ca să-i înregistreze mărturia. Un ofiţer de securitate în civil a scos un revolver. Doi membri ai personalului hotelului au luat cuţite de pe masă şi i-au ameninţat pe Obeidy şi pe jurnalişti. "Îndepărtează-i, îndepărtează-i", a strigat un chelner, încercând să-i blocheze pe jurnaliştii străini să ajungă la Obeidy. O femeie, tot din rândul personalului hotelier, i-a strigat: "De ce faci asta? Eşti o trădătoare" şi a pus o haină peste capul lui Obeidy.

În cele din urmă, Obeidy a fost obligată să intre într-o maşină albă care a demarat într-o direcţie necunoscută.

Întrebat despre tratamentul rezervat femeii, Khalid Kaim, viceministrul de externe, a promis că va fi tratată în conformitate cu legea. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că, din câte se pare, femeia era beată şi bolnavă mintal. "Sigur că îi este garantată siguranţa", a spus oficialul libian, adăugând că autorităţile investighează cazul, inclusiv ipoteza ca relatările ei să fi fost "fantezii".

Charles Clover, jurnalist de la The Financial Times, care s-a pus în calea forţelor de securitate în timp ce încercau să pună mâna pe femeie, a fost urcat într-o maşină şi condus până la graniţă la scurt timp după aceea. El a declarat că încă din ajun i se spusese să plece, pentru că oficialii guvernului libian au ajuns la concluzia că în relatările sale sunt inadvertenţe, scrie The New York Times.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu