duminică, 20 martie 2011

FEMEIA IN ISLAM


Avand un interes crescut pentru tot ce priveste traditia islamica am aflat mai demult ca prima persoana din lumea araba care a crezut in mesajul profetului Muhammad, devenind astfel primul musulman convertit la noua credinta, a fost nimeni alta decat sotia acestuia, Khadija. Ea l-a cunoscut pe timpul cand el facea comert si a fost atrasa de tineretea si caracterul sau placut si echilibrat. Era mai in varsta decat frumosul negustor si mai fusese casatorita anterior, dar aceasta nu a fost o piedica pentru Muhammad, care a iubit-o de la bun inceput si care i-a ramas credincios pentru tot restul vietii. 


Aceasta poveste este edificatoare pentru statutul femeii in Islam si sa nu va mire daca veti afla ca in statele arabe exista totusi un respect mutual si real intre barbat si femeie si de asemenea o egalitate in drepturi, mai putin pe latura politica unde barbatii inca refuza sa accepte suportul deosebit de important al femeilor. Prin Europa musulmanii sunt adesea criticati pentru incalcarea drepturilor femeii si exista activisti care incearca sa emancipeze femeile din lumea araba pe cele mai diverse cai. Probabil vor da gres si acolo asa cum au dat gres si in lumea vestica, producand mai degraba probleme noi si nu o rezolvare fericita a acestei false chestiuni.


Se vorbeste despre poligamia din lumea araba, dar este curios si hazliu totodata ca tinerii arabi prefera mai degraba Vestul pentru libertatea sa in plan sexual si multi aleg sa se stabileasca prin Europa sau America si datorita faptului ca pe aici poti avea cate concubine doresti fara sa ii pese nimanui de asta. E drept, nu te poti casatori cu ele, dar daca asa vrei, poti avea si 10 femei in acelasi timp ca de pedepsit pentru asta cine sa o faca in afara de propria ta constiinta. In ce priveste fetele din lumea lor, ei nu si-ar permite niciodata sa le trateze atat de lejer asa cum mai fac cu cele din Occident intrucat acasa ar avea de infruntat nu doar probleme de constiinta, dar si niste legi foarte dure in ce priveste comportamentul imoral si coruperea in plan sexual.


Imbracamintea traditionala a femeilor de religie musulmana iarasi poate induce confuzii si prejudecati raportat la statutul asa-zis inferior al acestora in fata barbatilor. Iasmacul care le acopera fata sau rochia lunga nu sunt astfel gandite pentru a pune femeia intr-o pozitie inferioara ci pentru a ajuta barbatii sa isi dezvolte un comportament civilizat si responsabil in relatia cu femeia, si nu unul usuratic si superficial.


Regulile de alegere a vestimentatiei sunt foarte clare, ele extinzandu-se la barbati, dar si la copii, care de asemenea trebuie sa se imbrace astfel incat sa nu provoace respingere sau expunere vulgara in public. Viata personala si sexuala sunt cu totul altceva, aici existand o relaxare, chiar o incurajare a dovezilor de dragoste si senzualitate, bineinteles cu limitele permise de propria constiinta. Altfel spus, din punct de vedere vestimentar, si in Islam exista aceeasi preferinta pentru aspectul public sters si anonim, asa cum se prefera si in Europa sau in Statele Unite, pentru ca asta iti permite sa iti vezi de treburile tale nestingherit sau distras de tot felul de priviri insistente ori provocatoare.


Pana de curand si eu confundam lumea araba cu palestinienii si problemele lor, asta din cauza mediatizarii excesive a mancarimii arabo-evreiesti din Israel, dar informandu-ma mai atent am fost surprins sa constat ca diferentele dintre culturile europeana si cea araba sunt minime, inclusiv in ce priveste femeia si statutul ei social. Exista aceeasi preocupare pentru un nivel mai bun de trai, tinerele musulmane au acces la universitati de prestigiu, sunt cochete, atragatoare si pline de viata. Si acolo ca si aici este suficient loc pentru romantism si dragoste, iar stiinta a reusit sa relaxeze suficient de mult rigiditatea moralista de factura religioasa incat sa permita un suflu proaspat si binevenit in toate planurile vietii sociale. Pana la urma nu e mai nimic diferit nici pe la ei, atat ca preturile pe acolo, in special benzina si alimentele sunt pe departe mai mici decat oriunde in                                               Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu