Tinerii basarabeni – îndemnați să vină la studii în România
În cei 10 ani de activitate, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara a demarat numeroase proiecte atât culturale cât și de informare cu privire la procesul de admitere la studii în România. Din primii ani de activitate, OSB Timișoara a înaintat demersuri, a negociat și a comunicat cu instituții guvernamentale din România și din Republica Moldova cu privire la procesul de admitere la studii în România. Odată cu lansarea portalului basarabeni.ro, în anul 2006, proiectul de informare și consiliere a tinerilor basarabeni dornici de a studia în România s-a extins la nivel național, portalul de stiri basarabeni.ro devenind sursa numărul 1 de informare pentru studenții din Republica Moldova veniți la studii în Țară. Din 2001 pînă astăzi proiectele basarabenilor din România au fost multiplicate de către organizațiile din toate centrele universitare: OSB București, CSBB Galați, ATB Iași, ASB Craiova, OSBB Brașov, GIB Cluj, GIRB Suceava, OSB Constanța etc., astfel s-a creat un cadru prielnic pentru tinerii basarabeni care vor să studieze în România.
Anul acesta, OSB Timișoara asigură continuitatea proiectului în colaborare cu Basarabeni Media Grup (www.basarabeni.ro), ATB Iași (www.tineribasarabeni.com), CSBB Galați (csbb.lsgalati.ro). De asemenea ne arătăm disponibilitatea de a-i informa pe viitorii elevi și studenți privind particularitățile fiecărui mare oraș din Țară și îi îndemnăm să aplice la diverse universități pentru a fi siguri că vor fi admiși la studii.
Programul se va desfășura în perioada mai-octombrie 2011 și va include următoarele acțiuni:
• conferință de presă atât în România cât și la Chișinău;
• negocieri directe cu Ministerul Educației și instituțiile implicate în procesul de admitere;
• participarea la elaborarea Metodologiei de admitere;
• consultanță directă acordată de voluntari membri ai organizațiilor enumerate, la
Ambasada și Consulatele României în Republica Moldova cu privire la actele necesare pentru obținerea vizei și completarea dosarelor pentru aplicarea la studii în România;
• urgentarea acțiunilor din cadrul procesului de admitere în cazul în care este nevoie,
• întâmpinarea, îndrumarea, cazarea studenților basarabeni cât și soluționarea tuturor problemelor apărute pe parcursul procesului de înmatriculare, cazare și acomodare;
• informarea tinerilor basarabeni cu privire la obținerea permisului de ședere;
• desfășurarea acțiunilor ce țin de facilitarea procesului de integrare a studenților basarabeni în mediul academic și social românesc.
• activități prin care încurajăm venirea la studii în România a unui număr cât mai mare de tineri basarabeni;
• toată procedura de informare a procesului de admitere se va efectua prin cadrul portalului basarabeni.ro și a site-urilor locale a organizațiilor partenere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu