duminică, 20 martie 2011

Nunta in islam

Pentru musulmani nunta este un eveniment incarcat de spiritualitate, iar tinerii se pregatesc din timp. Traditia cere ca parintii sa aleaga partenerii copiilor, dar acestia din urma au ultimul cuvant de spus intotdeauna. Odata ce cuplul accepta o viitoare cununie, urmeaza parcurgerea a trei etape: vizita oficiala a parintilor baiatului la fata pentru a o cere in casatorie, logodna si nunta propriu-zisa.

Pregatirile pentru nunta
Perioada de logodna este una foarte aglomerata. De exemplu ea dureaza un an in Tunisia, dar sunt alte zone islamice in care dureaza cateva luni. In toata aceasta perioada logodnica isi pregateste “zestrea”: rochia de mireasa, haine, obiecte de bucatarie si alte lucruri necesare in noul camin.Tot familia miresei se ocupa de lista persoanelor care vor pregati felurile de mancare pentru ospatul de nunta, precum si de lista de invitati la petrecere.


Mirele nu are foarte multe indatoriri, in afara faptului ca trebuie sa ofere pe toata perioada logodnei cat mai multe cadouri (aur, bijuterii, haine) pentru mireasa si mama acesteia.

Nunta conservatoare in Tunisia
Nunta islamica poate dura intre 3-4 zile si o saptamana, in functie de traditiile pastrate de comunitatea in care se desfasoara. In Tunisia, prima zi a nuntii e dedicata transportarii tuturor lucrurilor fetei in casa baiatului. Abia in a doua zi de nunta se vad mirii. A treia zi mirele “cumpara” fata de la mama ei. Ofera in schimb un pret simbolic. Timp de trei zile fata nu mai are voie sa iasa din casa, urmand ritualul pregatirii pentru ceremonie.

Logodnica este imbaiata in apa cu ceara, lamaie si zahar ars si ii sunt pictate mainile cu henna. Mirele este cel care se ocupa de pregatirea actelor pentru oficierea casatoriei. In a saptea zi, fata va imbraca rochia de mireasa si isi va pune toate podoabele de nunta. Rochia si podoabele cantaresc peste 10 kg. Apoi va fi urcata pe un podiu de lemn si va fi dusa la miezul noptii in casa viitorului sot. Pe tot parcursul drumului traditia cere ca femeile din neam sa planga plecarea fetei in alta familie.

Dupa intalnirea mirilor, intreg alaiul de nuntasi se indreapta spre locul unde va avea loc ceremonia oficiata de imam. Apoi, parintii mirelui au datoria sa prezinte tinerilor casatoriti casa in care vor locui. Dupa ce mirii primesc urarile si cadourile din partea invitatilor, ei se retrag in dormitor, de unde mirele va trebui sa aduca dovada virginitatii miresei.

Zilele de petrecere
Unele comunitati nu sunt atat de stricte in privinta ceremoniilor de nunta. In Algeria, de exemplu, nunta are loc miercurea si joia. In prima zi, mireasa face o petrecere la ea acasa, doar cu familia si prietenii, la care mirele nu participa. Abia a doua zi, mireasa se imbraca pentru ceremonie si este dusa cu alai zgomotos la mire acasa. Aici, cei doi logodnici sunt asezati pe doua fotolii, de unde vor asista la toata petrecerea.

Traditia cere ca mireasa sa schimbe tinutele la fiecare jumatate de ora, pentru a le arata invitatilor pe toate. Masa de nunta este plina de bunatati pregatite cu o saptamana inainte: cus-cus cu carne de miel, multe salate, baclavale, mahkrood si multe alte feluri de dulciuri. Cu cat cheltuielile de nunta sunt mai mari, cu atat creste prestigiul celor doua familii care si-au casatorit copiii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu